Kopi Luwak veya civet kahvesi olarak bilinen Endonezya kahve türü belkide gezegenimizde bulabileceğiniz en ender bir fincan kahvedir. Bu kahve, kahve tohumunu yiyen bir cins Güneydoğu Asya kedisinin dışkısından yapılır ve Dünya'nın en değişik kahve aromasına sahiptir. İşin özelliği, kahve tohumunun protein yapısını değiştiren kedinin sindirim sistemindeki enzimlere dayanır. Kahvenin acılığında etken olan proteinlerdir. Hayvanin sindirim sistemindeki enzimler protein yapısını değiştirdiğinden, civet kahvesinde asidik tat olmaz. Yapımcılar dışkıyı 205 C de kavurmadan önce yıkar. Son ürünün piyasa fiyatı, kilosu 220-1320 dolar olarak değişir. Dünyada yıllık üretim 700 kg olduğu tahmin edilmektedir. Normal kahve üretimi yılda 200 milyon kilodur. Bu nedenle Londra'da cafelerde bir fincan Civet Kahvesinin fiyatı 80 dolardır.
Diğer bir kıymetli Asya kahvesi de Vietnam'a mahsus bir samura dayanır. kilosu 6600 dolar civarında olup başlıca müşterileri Japonya Tayvan ve Güney Kore dir.
Çaya gelince, bu sefer bu bitkinin bır fıncanı masanıza gelınceye kadar, yaprakları egzotik hayvanların sindirim sistemlerinden geçmez, toplanması nisan ayında mutlaka dolunay vakti yapılır. Abu Dhabi'de kilosu 3000 dolardan alıcı bulur. Bu çayın yaprakları elle işlenir ve üreticileri en sıkı organik ve biyodinamik çay tarımı takipçileridir.
Bazılarına göre de adını Budizm tanrısı Guan Yin den alan Tieguanyin olarak isimlendirilen Çin'in oolong çayıdır. Bu çayın da kilosu 3000 doların üstündedir. Ancak bu çayın yaprakları tadını ve rengini kaybedene kadar yedi kere arka arkaya demlenebilir.
Kaynak
Asian Geographic No:84' Issue 7/2011
3 Aralık 2011 Cumartesi
ÇOK ENDER BULUNAN KAHVE VE ÇAY CİNSLERİ
Etiketler:
Civet Coffee,
Civet Kahvesi,
Çay,
Kahve,
Kopi Luwak,
Kopi Luwak Coffee,
Oolong,
Tieguanyin
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder